WORKS

元企業寮を108戸のシェアハウスにリノベーション

聖蹟桜ヶ丘シェアプレイス

グッドデザイン賞2015

SEISEKISAKURAGAOKA SHAREPLACE

RESIDENCES

2015.03.20

01

This is a project to rejuvenate a 51-year-old former apartment for unmarried employees of one campany, converting it into a shared housing complex which can function as an international exchange university dormitory. Diverse residents can gently live together in quiet
space with a rich landscape. As a model case for suburban shared space in the future, we developed the plan in cooperation with Keio Group. The site sandwiched between hills and rivers is 1,000 m², 68% of which is open space. We utilized the existing big trees which symbolize the accumulation of the history and the cone-shaped courtyard-like environment caused by the landscaping, so that the interior and exterior have a deep connection and the residents can spend their days experiencing the outdoor environment full of nature.

02

Look at the approach to the entrance that cobblestone and cedar meet. Abolished existing entrance doors. For a design that is partially pitted and drawn.

03

04

With roof terraces, wood decks, lawns, shades, small tables, tables and various common spaces, tenants can choose their location according to the weather, time of day, and mood of the day. We aimed for a life where several communities are divided into nature and they share living space while being loosely connected.

05

I took out all the fences that covered the road boundary, made the environment of the road and the site ambiguous, and tried to express the state of the future share-type house that opens to the area and is connected. In addition, the site has been reserved for the area where the fireflies inhabit from the environment with rich greenery and waterways of Tama hill for some time, and the tree planting to secure the habitat and maintenance of the viewing space are also available. We planned together. I imagined that the resident who will live in this land for a certain period will know the charm of Sesshu Sakuragaoka where the urban environment and the natural environment coexist, and become an opportunity to have attachment.

INFORMATION

Crient ReBITA inc.
Location Tama-shi, Tokyo
Building use dormitory
Structure reinforced concrete construction
scale The number of the total dwelling units 108
Site area 3786.27㎡
Completion 2015
the magazine carrying the articles SHINKENCHIKU.2015.8 / Lives JUNE/JULY2015