WORKS

環境ファサードデザイン

渋谷MODI

第16回屋上、壁面緑化技術コンクール 都市緑化機構会長賞

SHIBUYA MODI

GREENS & LANDSCAPES

2019.12.10

01

Facade unfolding drawing. The aim is to create a wall greening design with thickness and unevenness, taking into consideration the sunshine of the north, south, east, west, height relationship with people, and planter layout.

Jinnan no Mori that colors the street corner of Shibuya

We designed the building to be international, fitting for the townscape of Shibuya where a wide variety of races and cultures mix with each other. Each curved façade has its own characteristic depending on the direction it faces: the east, the south, and the west. The east side with relatively stable amount of sunshine is covered with herbal plants and fruit trees to deliver vivid impression; the south side is the front of the building and mainly has plants that can also be seen in Meiji Jingu’s forest; and the west side with intense sunlight has mostly Australian trees resistant to dryness. While on the walls, the plants grow thickly and three-dimensionally with a rich amount of soil; seeing the growth of the plants right in front of
them, the passers-by may feel the changes of the seasons or something else from the plants otherwise they never pay attention to.

02

Early morning. View the facade from the front scramble intersection. We arranged plants suitable for the environment of each of the facades facing the three orientations, and created various images.

 

The concepts of renovation design are the following three points. Firstly, it is to regenerate the building as an environmental architecture located on the edge of the Jinnan area (the south of Meiji Jingu’s forest), by reconstructing the volume of green as the branch forest of Meiji Jingu. We constructed multiple green façades while keeping the symbolic nature as the commercial building and the intention of social contribution appropriate for the public street corner, within the limited space. Secondly, it is to integrate digital signage advertisement and green. Their arrangement on the side of the arch gives you an illusion of digital wall greening and at the same time a sense of the interlacing “real” townscape with
“virtual” images of digital screen. The screens were placed so that the townscape, green, and advertisement show up one after the other as you walk along. Finally, it is to maximize the function as a plaza as ever. With the large canopy to keep out the rain, we regenerated the plaza into a comfortable space for hanging out. We developed the greening system for walls using planters both inside and outside, realizing greening requested by the commercial developers. You can enjoy Shibuya’s townscape from the plaza, trimmed and contrasted by the green arch.

03

Right: The relationship between street, green and digital signage. The frame of the digital signage is covered and causes an illusion as if the signage is a ground of the ground. Left: View store name sign around green. The deep bottom planter installed at the top has abundant soil volume and is planting medium trees such as acacia and eucalyptus.

04

See the facade from the other side. The guest is sucked into the green arch arranged to enclose the structure.

05

The green façade, which is arranged curved on the street corner, changes its expression depending on the time zone.

06

07

An open space on a rainy day. It feels like staying in a large forest.